Válogatós a gyermeked? Tippek Annabel Karmeltől

Válogatós gyerek

Annabel Karmel – bestseller szakácskönyv-szerző – segített nekünk tanácsaival a válogatósság legyűrésében. A következőket javasolta:

Amikor a babák elindulnak az elválasztás utáni útjukon, a szülőket gyakran látom azon aggódni, hogy a gyermekük majd belenő egy válogatós korszakba, és ez az aggodalom néha előbb megjelenik, mielőtt a kicsi az első szilárd falatokat megette volna! Tudom, hiszen számomra is ez egy nagyon is valós aggodalom volt. Engem nem egy, hanem három válogatós poronttyal áldott meg az élet, így minden nap egy küzdelem volt velük. De sikerült győzedelmeskednem, és ígérem, hogy neked is menni fog.

Megértem, ha néha úgy érzed, hogy te vagy az egyetlen szülő, akinek válogatós a gyereke, és mindenki másé felfal mindent, amit csak elé tesznek, de ez egészen egyszerűen nem igaz. Valójában a gyermekek nagyjából 90%-a átmegy legalább egy hosszabb finnyás időszakon.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a válogatósság egy bizonyos fokig genetikailag meghatározott. Akár erről van szó a ti esetetekben, akár nem, hogy miképp kezeled a helyzetet, az jelentősen befolyásolni fogja már most az étkezését, és ami még fontosabb, a jövőben szintúgy.

Azzal, hogy csak az általa kívánt ételeket adod neki, csak tovább fokozod a finnyás viselkedését, és megvonod tőle a növekedéséhez és a fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Mindig úgy vélem, hogy a türelem a válogatósság leküzdésében kulcsfontosságú, mivel a gyerkőcnek akár 10-15 alkalommal is meg kell kóstolnia egy számára új ételt, mire azt hajlandó elfogadni, és a szülők számára gyakran sokkoló, másfelől viszont megnyugtató, amikor hallják ezt a statisztikát.

Gyakran előfordul, hogy a tipegők azért válnak finnyássá, mert 18 hónapos koruk körül, de sokszor már korábban elkezdenek próbálkozni az egyre növekő függetlenségérzetük kifejezésével. Sajnálatos módon, az étel az irányítás megragadásának egyik legegyszerűbb eszköze. Amikor visszautasítják az általad nagy gondossággal elkészített fogást, akkor főnöknek érezhetik magukat, és hamar rájönnek, hogy mennyire élvezik a helyzetet!

Azonban a jó hír, hogy megvan a módja a válogatósság megelőzésének, sokszor pusztán annyi is elég, ha bevonod a csöppséget a családi étkezésekbe. Íme a finnyásság elleni legjobb tippjeim:

Igyekezz korán kezdeni!

Az étkezési szokások és az ízlés korán elkezd kialakulni, ezért a kulcs az, hogy a babának már az elválasztás legelején megmutasd az összes tápláló ételt.

A gyerekek sokszor szeretnek az ujjacskáikkal enni, mivel ez egy sajátos függetlenségérzetet ad nekik. Ezenfelül, a kézzel evéshez tálalt falatok könnyebben mozgathatóak és kevéssé jelentenek kiborító kihívást egy kisgyerek számára.

A babád egészen kicsi korától kaphat egy keveset abból, amit az egész család eszik. Ha mondjuk éppen halat esztek sült zöldségekkel és édesburgonya szeletekkel, akkor tegyél neki mindből egy kicsit (leszámítva a hozzáadott sót) közvetlenül az etetőszéke tálcájára, hogy felcsipegethesse magának. Vagy desszert gyanánt egy egyszerű gyümölcssaláta az egész család számára megfelelő fogás. Az eper, a mangó- és banánszeletek fantasztikusan egészséges és tápláló, kézzel evéshez kiváló ételek.

Móka első kézből

Az általános egészségük és jóllétük szempontjából kulcsfontosságú rávenni a gyerekeket arra, hogy aktívan érdeklődjenek az iránt, amit megesznek. Lenyűgöző, hogy az étkezések megtervezésébe és az előkészületekbe való bevonása mennyire megnövelheti az étvágyát a picinek. Továbbá, a gyerekek korábban csatlakozhatnak hozzád a konyhában, mint gondolnád – legyen szó a hozzávalók megszámolásáról vagy az étel megkeveréséről, az apróságok segítő kezet tudnak nyújtani a főzésben. Ezenfelül, ha első kézből tapasztalhat egy kis mókát az étkezések körül, az egy nagyszerű taktika arra, hogy így kedvet kapjanak olyan új ételek megkóstolására, amelyeket amúgy messzire elkerülnének.

Bibetta extra nedvszívó előke
Bibetta és Annabel Karmel design, neoprén előkék a száraz ruhák védelmében

Kitalálós játék

Miközben együtt főztök, játszhattok kitalálós játékot úgy, hogy mielőtt elkészítetek valami új ételt, ki kell találnia, hogy mi az. Azzal, hogy rávezetésként érdekes információkat ejtesz el róla, jobban fogja érdekelni, hogy mi is kerül az ételbe, amit éppen készítetek (és enni fogtok).

Egyetek együtt

Hiszek benne, hogy együtt, családként az asztal köré ülni nagyon fontos. Ez megszünteti a TV, a mobiltelefonok és tabletek minden lehetséges figyelemelterelő hatását, és ezek helyett lehetőséget ad arra, hogy kicsit lenyugodj egy mozgalmas napon, és minőségi időt tölts el a családoddal. Szintén jó alkalom arra, hogy új, egészséges ételeket próbáljatok ki együtt.

Nem csak, hogy jó példát mutatsz ezzel, hanem a gyerekeknek is módot teremt a kérdésekre arról, amit esztek. A gyerekek nagyon befolyásolhatóak – azt fogják akarni, amit a felnőttek esznek!

Tanulás a kortársaktól

A gyerekek más gyerekektől is tanulnak, ezért, ha vannak barátaid idősebb gyerekekkel, akik már túl vannak a válogatós korszakukon és mindent befalnak, amit csak kapnak, akkor hívd át őket! A bölcsőde utáni közös játék fantasztikus eszköz a finnyásság legyűréséhez. Már pusztán azzal motivációt nyer a válogatós csemetéd az evéshez, hogy látja, amint más gyerekek megeszik, amit kapnak.

Nézzen ki jól az étel

Csinálj csirkéből kis halmokat formás tálkákban, tegyél papírtölcsérbe sült édesburgonya csíkokat, vagy fűzz fel szívószálra gyümölcsdarabokat! Nem kell órákat eltöltened az étel csinosításával, de a tálaláson ejtett néhány ügyes változtatással motiváltabbá teheted a porontyot a kóstolásra. Szintén kitehetsz tálakban különböző hozzávalókat, hogy a gyerkőc összeállíthasson saját magának érdekesebb ételeket, például nyalókát salátából, állatfejeket péksüteményből, vagy mackó alakú pizzát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

X