Fogzás kérdése: mikor esnek ki a tejfogak és érkeznek a felnőttfogak?

fogzási sorrend

Amikor szülővé válsz, a saját szemeddel láthatod, ahogy a gyereked átlépi azokat a bizonyos mérföldköveket az évek során. Ezek közül az egyik – amely majdnem olyan nagy dolog, mint az első fog kiesése – amikor a kicsidet először meglátogatja a fogtündér.

Az alábbiakban szó lesz gyakori aggodalmakról, és lehetséges bonyodalmakról annak érdekében, hogy a gyereked foga ép és egészséges maradjon minél több ideig.

Tejfogak – amikor kinőnek, és amikor kiesnek

Ami biztos, hogy minden gyerek tejfoga egyszer kinő, aztán egyszer csak kiesik a megfelelő időben. Amikor egy új fog nő ki, azt hivatalosan előtörésnek nevezzük. A picid nagyjából 6 hónapos kortól kezdve fogja növeszteni folyamatosan fogait egészen 3 éves koráig. 6 éves korától kezdve ezek a tejfogak szépen fokozatosan kihullanak 12 éves korukig. Amikor tinédzserekké válnak, összesen 32 felnőtt foguk lesz, ami már maradandó.

A fog megnevezése és elhelyezkedéseElőtörés idejeKiesés ideje
Felső fogsorKözépső metszőfogak8-12 hónaposan6-7 évesen
Oldalsó metszőfogak9-13 hónaposan7-8 évesen
Első zápfog13-19 hónaposan9-11 évesen
Szemfogak16-22 hónaposan10-12 évesen
Második zápfog25-33 hónaposan10-12 évesen
Alsó fogsorKözépső metszőfogak6-10 hónaposan6-7 évesen
Oldalsó metszőfogak10-16 hónaposan7-8 évesen
Első zápfog14-18 hónaposan9-11 évesen
Szemfogak17-23 hónaposan9-12 évesen
Második zápfog23-31 hónaposan10-12 évesen

Miért van alsó és felső fogsorunk?

És miért is esnek ki a tejfogak? Lényegében a tejfogak csak helyet biztosítanak, teret adnak a jövőbeli, végleges fogaknak. A legtöbb gyereknek körülbelül 6 éves korában esik ki az első tejfoga. Természetesen nem az összes egyszerre, hanem lassan, fokozatosan. Mikor egy végleges fog készen áll az úgynevezett előtörésre, akkor a tejfog gyökere elkezd lebomlani, amíg nem tűnik el teljesen. Mikor ez megtörténik, a fog laza, és csak az azt körülvevő ínyszövet tartja a helyén.

Első lépés: a középső metszőfogak

Meglepő lehet, de a fogak pont olyan sorrendben hullanak ki, mint amilyen sorrendben kinőttek. Ebből következik, hogy mivel az alsó fogsoron lévő középső metszőfogak bukkanak elő leghamarabb, ezért ugyanezek a fogak biztosítanak a későbbiekben helyet előszőr a gyerekünk végleges fogainak 6-7 éves koruk környékén. Az alsó fogsor után a felső fogsoron nőnek ki a középső metszőfogak, helyet teremtve a későbbiekben kinövő nagyobb fogaknak. Néhány gyereknek a fog kihullása izgalmas időszak lehet, főleg, ha valamilyen koncepciót is kötünk hozzá, mint például a fogtündér. Másoknak ez az időszak kicsit fárasztóra sikerülhet, mint például ha a gyerekünk eddig véglegesnek vélt foga hirtelen kiesik. Nem ritka eset az sem a piciknél, hogy minimális fájdalmat és kényelmetlenséget éreznek, mikor elveszítik az egyik fogukat. Amikor a fog el lett távolítva:

  • A gyereked öblítse ki a száját sima vízzel az íny tisztítása érdekében.
  • Használj egy kis vattát, hogy eltakarja a vérzés helyét, és javasolt, hogy ne köpjön, mert az előidézi a vérzést ismét.
  • Tegyél rá egy hideg, nedves kendőt a vérzés után, ha még mindig fáj neki.

Következő fog: Oldalsó metszőfogak

A középső metszőfogakat követően az oldalsó metszőfogak bukkannak elő. A legtöbb esetben a felső fogsoron lazulnak meg először, ami 7 és 8 éves kora között történik meg általában. Ebben a fázisban a gyereked már tisztában van azzal, hogy milyen elveszíteni egy fogat. Ideális esetben a gyereked már nem egy ijesztő élménynek fogja ezt fel, hisz ezelőtt a már 4 foga is kiesett.

Mi a helyzet az első zápfogakkal?

Amikor az első fog kinő, annak elvesztése egy sokkal könnyebb folyamat a szülőknek. Bár maga a fog növesztése és kihúzása alapból is egy kellemetlen érzés, a zápfogak különösen fájdalmasak lehetnek a babáknak. Ezzel szemben az első zápfogak általában nem fájdalmasak, mikor kiesnek vagy mikor helyükre nőnek a végleges zápfogak. Ezek a fogak általában 9 és 11 éves kor között esnek ki.

Végső felvonás: Második zápfogak és a szemfogak

Az utolsó fogak amik ki fognak esni, azok a szemfogak és a második zápfogak. A szemfogak 9 és 12 éves kor között, míg a második zápfogak utoljára hullanak ki, ami a gyerekünk 10 és 12 éves kora között történik meg. Ahogy nő a gyereked, az állkapcsuk is nőni fog hogy helyet biztosítson a nagyobb, végleges fogaknak, amit 13 éves korukra ideális elérni.

A ráadás: Mi a helyzet a bölcsességfogakkal?

Amikor a gyereked eléri a tini éveinek felső szakaszát, akkor a bölcsességfogak kinőhetnek. Meglepő lehet, hogy nem mindenkinek nő ki. Valakinek csak 1-2 nő ki a négyből, és nem mindenkinek kell eltávolítania őket. Az elnevezésük oka szájhagyomány útján terjedt, miszerint csak akkor nőnek ki, mikorra már elég érett lettél, és szereztél elég élettapasztalatot.

Mi van akkor, ha az én gyerekem fogai más intervallumban esnek/nőnek ki?

A fenti táblázat csak egy általános információt mutat be. Ha a gyereked fogai később nőnek ki, akkor a kiesésük is szintén később lesz. De ha több, mint egy év után kezdődik csak el a folyamat, akkor érdemes konzultálni a gyereked orvosával.

Orvos látogatása

Függetlenül attól, hogy mi történik a gyereked fogaival, az első szülinapjukig időpontot ajánlott kérni egy fogorvossal. Az első találkozás után félévente célszerű vizsgálatra elmenni, így egyrészt természetes velejárója lesz az életének a fogorvos látogatása (nem fog félni tőle), másrészt egészségesen lesznek tartva a fogai is.

Mennyi a tejfog árfolyama napjainkban? 🙂

Nem mindenki mutatja be a fogtündért a gyerekének, ez csak egy lehetőség, hogy ezt a folyamatot a gyerekünknek élvezetesebbé tegyük. Felmerülhet benned a kérdés, hogy a fogtündérnek mit kéne a párna alatt hagynia. Erre a válasz megoszlik, hiszen néhány szülő 10-20 forintosokat hagy ajándéknak, míg mások akár ezreket is. Általában az első fog kiesésénél a legnagylelkűbb a fogtündér.

Konklúzió

Tény: a gyereknek előbb-utóbb ki fog esni a tejfoguk és megérkezik a saját töklámpás mosoly :). A legfontosabb dolog, hogy megtanítsd a gyerekedet az alapos higiéniára olyan szinten, hogy mikor végleges fogai lesznek, akkor azokkal is bánjon egészségesen és felelősségteljesen.

Ajánljuk még:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

X