Biomut vagy hagyományos pamut – mi a különbség?

organikus gyerekruhák

Ekcémás, allergiás a bőröd?
Esetleg aggódsz a jövőért, ezért szeretnél környezetbarát termékeket vásárolni?
Vagy csak jó minőségű ruhákat keresel?
Ha igen, akkor a biopamut épp neked való. De lássuk, mi minden különbözteti meg a hagyományos pamuttól!

Pamut – a legnépszerűbb anyag

Talán még sosem gondoltál így rá, de kétségtelen, hogy a pamut a világ legnépszerűbb szövete. A termelők igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy lépést tartsanak a kereslettel, ezért mesterséges eszközökkel, génmódosítással és a növényvédő szerek túlzott használatával érik el, hogy a gyapot gyorsabban növekedjen. Az ilyen pamutból készült termékek többnyire olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak a bőrünkön, de már a termelés fázisában sem tesznek jót a környezetnek, és a gazdaságban dolgozó munkások egészségének sem. A ruhakészítésnek azonban nem kellene tönkretennie a környezetet.

Ezzel szemben a biopamut kíméletesebb a környezettel, a termelőmunkásokkal és a bőrünkkel is.

Környezetbarát ruhák

Ma már nem számít újdonságnak, de sokáig csak prémium kategóriás ruhák és ágyneműk anyaga volt. Ennek oka, hogy a magas minőségűnek számító biopamut termékek általában többe is kerülnek, mint a hagyományosból készültek, ezért luxuscikként vonultak be a köztudatba. Ez az utóbbi időkben kezd megváltozni, hiszen a környezetvédelem és az életmódváltás egyre inkább bekúszik az átlagemberek háztartásába is. A biopamut iránti kereslet érezhetően növekszik, mivel egyre többen ismerik fel előnyeit.

A klímaválság és a környezetvédelem magával hoz egy teljes szemléletváltást, amelynek részeként a ruhatárunkat is máshogy fogjuk összeállítani a jövőben, mint eddig tettük. A gyorsan és könnyen elérhető divattermékek vásárlása helyett már egyre többen tudatosítják, hogy a kevesebb, de jó minőségű és környezetbarát körülmények között előállított ruhákkal hosszabb távon jobban járnak. Így a magasabb ár ellenére is össze tudják állítani öltözködésüket úgy, hogy inkább kevesebb darabot vásárolnak maguknak és a gyermeküknek is, de figyelnek, hogy azok jó minőségű, biopamut termékek legyenek.

Mitől környezetbarát?

Egyes források szerint a gyapot organikus termelése kevesebb vizet fogyaszt, mint a normál termesztés. Alapból is egy meglehetősen vízigényes növénnyel van dolgunk, de a nem bio változat még a természetes vizeinket is szennyezi a konvencionális termesztése során használt vegyszerek és mesterséges szerek által, valamint a leszedett gyapotból kész ruha gyártásának folyamata is mérgező vegyi anyagokat bocsát ki.

A gyapotmagtól a kész ruháig

A biopamut készítése már a folyamat elején, a gyapotmagok elvetésekor is különbözik a hagyományostól. A bio esetében egy tiszta, kezeletlen, génmódosítatlan mag kerül a vegyszermentes talajba, a nem bio pamut esetében pedig sokszor már eleve rovar- és gombaölő szerekkel kezelt, génmódosított gyapot magokat használnak, szintetikus műtrágyázott talajba vetve. A termesztés során a kártevőket permetszerekkel tartják távol, míg a bio esetében erre nincs szükség, hiszen olyan növényekkel ültetik körbe őket, amelyek természetes módon elűzik a kis „támadóit”.

Nem szeretnénk száraz mezőgazdasági és textilipari szakkifejezésekkel untatni, ezért most megkímélünk attól, hogy végigvegyük a termelési és feldolgozási folyamat valamennyi lépésének előnyét. Azt azonban fontos tudni, hogy a növényvédő vegyszerek mellett a nehézfémek, a klór és a vegyi színezékek használata sem ismeretlen a normál pamutgyártás során. Ezek a vegyi anyagok mosás után is megmaradnak a textilben, és súlyos allergiás tüneteket okozhatnak a bőrön.

Az organikus pamuttermékek színezéséhez viszont természetes vagy vízbázisú festékeket, fehérítéshez pedig peroxidot és más biztonságos termékeket használnak. Ezek a ruhák lágyabbak is, hiszen kézzel szedik és válogatják a gyapotot, ez pedig biztosítja, hogy a szálak nem gyengülnek el és nem töredeznek meg a gépi betakarítás során. Így lágyabb és tartósabb termékek készülnek belőlük.

Ruha érzékeny bőrre

A jó minőség persze nem csak azt jelenti, hogy a ruha tartósabb, nem csavarodik el, nem fakul ki, nem bolyhosodik olyan hamar, mint a hagyományos pamutból készültek. A biopamut bizony azoknak is kényelmesebb és egészségesebb lesz, akiknek érzékeny a bőrük. Manapság sok az allergiás, ekcémás csecsemő, kisgyerek és felnőtt is. Nekik is a legjobb választás a biopamut. Ráadásul, aki már próbálta, többnyire nem is tér vissza a sima pamuthoz.

Amikor kisgyermekünknek mindenből a legjobbat igyekszünk nyújtani, akkor természetesen arra is gondolnunk kell, mi a legjobb a bőrének, melyik az a szövet, amelyik legkevésbé irritálja a bőrét és amely nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Ezért láthatjuk, hogy a biopamutból leggyakrabban csecsemő- és gyerekruhák készülnek, mert a kicsikről ezen a területen sem felejtünk el gondoskodni.

Az itthon még újnak számító, de külföldön már több évre visszatekintő, többszörös díjnyertes Lilly + Sid márka gyönyörű tervezésű ruhákat alkot ebből a csodálatos anyagból.
Ha gyermeked bőrét és a környezetet is védeni szeretnéd, Lilly + Sid baba- és gyerekruhákat vásárolj!
Nézz szét a webshopban és rendeld meg az első biopamut ruhátokat: https://kiddiez.hu/termekkategoria/lillysid-organikus-baba-es-gyerek-ruhazat/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

X

mert mi így háláljuk meg, hogy velünk vagy...

10% kedvezmény

Kuponkód: thanks1210

Érvényes: 2020.04.30

Érvényes: 12.31 és minden 10.000 Ft feletti vásárlás esetén