5 egyszerű tipp, hogyan kezeld az esti hisztiket

esti hiszti

Biztos néha te is el szoktál merengeni, hogy az alvásidő régebben egy csendes és nyugodt pihenésnek számított. Most pedig, hogy gyermeked totyogós korszakába ért, ez az a napszak, amitől a legjobban stresszelsz. Hoztunk neked pár tippet, aminek a segítségével elkerülheted a könnyeket és a hisztit – a gyerekét és a sajátodét is 🙂

Visszasírod néha még azokat az időket, amikor gyerekednek csupán egy pancsolásra, cumisüvegre, és egy fél órányi esti mesére volt szükség.  

Most azonban ez radikálisan megváltozott. 2 év után a te kis szófogadó angyalkád egy igazi bőgőmasinává változott. Ismerős a helyzet? De vajon hogyan lehet visszaállítani a régi nyugodt alvásidőt? Az esti hiszti valószínűleg minden anyukának/apukának ismerős lehet, és jól tudjuk, hogy általában ennek az oka a “nyávogás” valamilyen játék, mese vége kapcsán vagy csak szimplán, amikor már túl fáradt és amiatt nyűgösebb. De akkor mi a megoldás, hogy egyszerű és könnyed legyen a menete az esti lefekvésnek és ne egy kínkeserves vállalkozás.

Ebben a cikkben 5 nagyon egyszerű tippel érkeztünk, amelyek alkalmazásával el lehet kerülni az esti szenvedést, és ismét nyugodt éjszakáid lehetnek.

1. Kezdd a lazítással!

Fejezd ki verbálisan a picidnek, hogy hamarosan alvásidő van. „Márcsak egy mese, rendben?” példaként működhet. Ez a módszer érzékelteti a gyerekkel, hogy lassan takarodó van. Használhatsz egyszerű kártyákat, amivel megtanítod a gyermekednek a napi rutint, mi az ami következik. Például egy kép a vacsoráról, amit követ egy másik kép a fürdésről, majd a játékokról. Ha eljutsz addig a képig, ami már egy pohár bort ábrázol, akkor jó úton haladsz. 🙂

2. Rutin, rutin, rutin

Akárcsak a csecsemőknek, a 2-3 éveseknek is van már napi rutinjuk. Ez lehet valami egyszerű, mint például a várva-várt esti mese lefekvés előtt, vagy a kedvenc dalának az éneklése – ha mindennap rutinszerűen megcsináljátok a folyamatokat, fel fogja ismerni a jeleket, hogy lassan lefekvés van számára. Nagyon fontos a rendszer kialakítása, hogy megszokja azokat a tevékenységeket, amiket lehet/nem lehet már lefekvés előtt.

3. Maradj nyugodt és menj lefeküdni!

Vondd be a gyerekedet nyugtató tevékenységekbe takarodó előtt. Egy fürdés utáni masszázs, amit egy gyengéd ölelés és egy terjedelmes történetmesélés követ, hatásos lehet. Ilyen esetben a zene is kiváló eszköz lehet a kicsik megnyugtatására. Próbálj ki többféle relaxációs, megnyugtató zenét gyermekeddel, ami segít neki is az esti ellazulásban és téged is megnyugtat egy fárasztó nap után.

4. A gyerekünk „feladatai”

Adjunk gyermekünk számára néhány „feladatot” lefekvés előtt, aminek teljesítésével dicséretet zsebelhet be, itt gondolunk a játékok elpakolására vagy a fogmosásra. Ez a módszer nem csak a rutint erősíti, hanem majd egy szép nap magától fogja végrehajtani ezeket a „tennivalókat”. Na jó, talán ez kicsit túlzás, de majd meglátod, hogy bizonyos dolgok, később fognak beérni.

5. Légy vele megértő

Ha randevúd lenne Ryan Goslinggal vagy Hugh Jackmannal, bizonyára bosszankodnál, ha egyszercsak véget érne, sőt valaki vetne ennek véget. 🙂 Hasonlóképpen a te gyereked is ugyanolyan elkeseredett, amikor a legnagyobb játék közepén, egy szuper klassz pörgős nap után arra akarod rávenni, hogy menjen aludni. Tudasd a kis csöppségeddel, hogy te érted a problémáját, sok bíztatással, beszélgetéssel és megnyugtatással karöltve, és ha kell, mindennap tedd meg ugyanezt számára, hogy érezze mellett állsz és megérted.

Neked mi vált be, írj kommentet, lássuk kinek mi a receptje? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

X

mert mi így háláljuk meg, hogy velünk vagy...

10% kedvezmény

Kuponkód: thanks1210

Érvényes: 2020.07.30

Érvényes: 12.31 és minden 10.000 Ft feletti vásárlás esetén