Fogzás kisokos, tünetek – avagy hogyan enyhítsd a fogzás okozta fájdalmat

fogzás tünetei és enyhítése

Fogzás tünetei

A fogzás tünetei minden babánál mások, ahogyan az is, hogy hogyan kezelik ezt. Néhányan, mint a szél, átrepülnek ezen az időszakon, másoknak pedig komoly szenvedést okoz. Ez vagy azért van, mert egyes babáknál a fájdalomküszöb magasabb, vagy, mert egyszerűen csak könnyebben kinő a foguk anélkül, hogy hatással lennének az ínyükre. Ki tudja.

Pontos szabály nincs a fogzásra, de általában ezek a leggyakrabban előforduló tünetek:

Nyáladzás:

A mirigyeket, amik nyálat termelnek, nyálmirigyeknek nevezzük. Ebből 6 található a szájban, amik legalul helyezkednek el az arcban, közel az elülső fogakhoz. A babák általában 3 hónapos koruk körül kezdenek el nyáladzani, amikor a nagy nyálmirigyek megjelennek.

Mivel a babák még nem tanulták meg lenyelni a nyálukat (és őszintén szólva nem is érdekli őket), nyáladzani fognak.

A fogzás serkentheti a túlzott nyáltermelést, amelyek általában egy időben, 3 hónapos kor körül kezdődnek. Mindamellett a nyáladzás nem mindig jelenti azt, hogy a babádnak nő a foga. Amiatt, hogy a babák még nem tudnak igazából nyelni, nyáladzanak, ha játékot, vagy akár ha a kezüket teszik a szájukba… (részletesebben majd az alábbiakban). Emellett ez is lehet jel, hogy nő a foga a kisbabádnak.

Bár nem annyira vonzó a nyáladzás, több előnye is lehet kisbabád számára.

 • Ha elkezdenek szilárd ételt enni, a nyál eltávolítja a baktériumokat és az ételmaradékot, ami a fogak szuvasodásához vezethetne
 • Segíti az emésztést
 • Segíthet a belek fejlődésében
 • Segíti közömbösíteni a gyomorsavat és megvédi a nyelőcső falát az irritációtól
 • Megkönnyíti a fogzás fájdalmait.

Néhány baba jobban nyáladzik, mint a többi. Ne feledd, hogy minden kisgyerek más.

Hogyan tudsz segíteni:

A babád álla és nyaka elkezdhet viszketni a rengeteg nyáltól, ami ráfolyik. Óvatosan letörölheted puha ruhával (a lehető legpuhábbal, amit találsz). Legyél óvatos, ne dörzsöld az állát, mert kisebesedhet. Ha nem törlöd le, egyre repedezettebb lesz a bőre. Segíthetsz megvédeni a bőrét, ha bőrvédő krémet kensz az állára, így lesz egy réteg a nyál és a bőre között (úgy, ahogyan a popsijára is kensz). A kenőcsök a legjobbak erre, inkább, mint a sima krémek. A krémet beszívja a bőr, míg a bőrvédő, vagy a kenőcs védőrétegként ott marad.

A nyálelőke nagyban segíthet a fogzás ideje alatt. Ez megvédheti a baba nyakán lévő gyűrődéseket is, ahogyan attól is, hogy a mellkasa nedves legyen. A vékony nyálelőke, dupla réteggel a legjobb (Bibetta). Azonnal cseréld az előkét, ha átázott, és győződj meg róla, hogy a nedves ruha nem érte a baba bőrét.  

Érzékenység:

Ugye te is érzékenyebb vagy frusztráltabb vagy, ha fájdalmad van? Ugyanez történik a babákkal is.

Hogyan tudsz segíteni:

Ha megöleled, vagy játszol vele, meg tudod nyugtatni. Ezzel eltereled kicsit a figyelmét a fájdalomról, azzal, hogy így valami másra koncentrálhat. Néha csak egy anya ölelése segíthet. 

Gyulladt íny:

Az íny elkezdhet kipirosodni, megdagadni és fájni, ahogy a fogak egyre jobban közelítik a felszínt. Az is lehet, hogy már látsz fehér pontot az ínyen, vagy kicsi rést, ahol a fog ki fog bújni. Az ínyek egyre jobban fájhatnak már ilyenkor.

Hogyan tudsz segíteni:

Itt kerülnek szóba a rágókák. Adj neki olyan játékot, amit biztonságosan a szájába tud venni, ez igazán nagy segítség nekik. A rágókák szilikonból vagy természetes gumiból készüljenek, amik a legmegfelelőbbek fogzásnál. Minél jobb minőségű anyagból készül a játék, annál jobb a baba ínyének is. (Győződj meg róla, hogy amit odaadsz a gyerekednek, az Európai biztonsági sztenderdek alapján tesztelve volt. Ennek rajta kell lennie a csomagolásán. Ha nincs csomagolása, akkor valószínűleg nem volt tesztelve korábban.)  Ilyenek a Belo&Me angol márka ergonomikus BPA-mentes rágókái, Klikk!

Belo&Me BPA-mentes rágókák, a baba kezéhez tervezve

Harapás:

A fájó íny harapdálásokhoz vezethet. A kezüket, ujjaikat, bármit, amit a pufi kis kezükbe tudnak venni. Úgy véljük, hogy akár egy tárgy, akár a kis kezük harapdálása enyhíti a fogzás okozta fájdalmat. Az ínyükön történő nyomás, amikor harapnak átmenetileg enyhíti a fájdalmukat. 

Habár az, hogy a szájukba tesznek dolgokat annak a jele, hogy nő a foguk, nem csak ez az egyetlen oka ennek. Abban az időben mikor elkezd nőni a foguk, akkor fedezik fel a kezüket, ami hamar a kedvenc játékukká tud válni. Az, hogy a szájukba teszik az öklüket (majd a játékokat is) annak a jele, hogy fedezik fel a világot. A szájukon át való felfedezés kulcsfontosságú fejlődési szakasz. Szájukba téve a kezüket, játékokat fedezik fel a különböző ízeket, anyagokat. Úgy, ahogyan egy felnőtt ehhez a kezét használja; a babák a nyelvükkel, szájukkal tanulják a legtöbbet az adott tárgyról.

Figyelem: miután a baba megtalálja a kezeit, hamarosan meg tud majd fogni egyéb dolgokat, és a szájába fogja venni. Legyél óvatos, ne hagyjál semmi olyat elől, amit nem foghat meg és nem vehet a szájába. A kicsi és veszélyes dolgokat távol kell tartani tőle.

Semmi baj nincs azzal, ha a gyerek rágja a kezét és az ujjait; megtanulják, hogy ez segít enyhíteni a fogzás okozta fájdalmukat, de figyeljünk arra, hogy ez könnyen a bőr kirepedezettségéhez, és sebesedéséhez vezethet.

Hogyan tudsz segíteni:

Hogy megvédd a kis kezeit, adhatsz nekik rágókás kesztyűt, mint például a Belo+Me egyikét (itt találod). Ezek a rágókák nagyszerűek arra, hogy megvédjék a baba kis kezét, de segítenek enyhíteni a fogzás miatti fájdalmat is. 

Folyós kaki:

A szülők és az egészségügyi szakemberek között is vitatott téma, hogy a fogzás okozhat-e hasmenést. Igazából nincs erre aktuális bizonyíték vagy tanulmány, ami alátámasztaná ezt, és nehéz találni valós tényeket erre. A szülők mégis úgy gondolják, hogy ez igaz.

Úgy gondolják, hogy mivel több nyálat nyel le ilyenkor a baba, emiatt hígabb lesz a székletük. Igaz, hogy néhány fogzó csecsemőnek hasmenése van, vagy hígabb a széklete, de ez valóban a fogzás miatt van? Úgy gondolom senki sem tudja. De itt van néhány más lehetőség, hogy miért megy a hasa a gyereknek fogzás alatt.

 • A fogzó tünetek egyes babáknál olyan sokáig tartanak, hogy összekötik azzal, hogy a gyereknek hosszabb ideig megy a hasa.
 • A túl sok nyál lenyelése (ahogy fentebb említettem) irritálhatja a gyomrot. Ez több bélmozgást okozhat, ami néha hasmenéssel is jár.
 • Mikor a babák fogzanak, mindent a szájukba vesznek, ami által baktérium jut a szervezetbe, ami szintén vezethet hasmenéshez.
 • A fogzás ideje egybe eshet új ételek kipróbálásával, amik megviselhetik a gyomrot.

Összefüggések vagy véletlenek? Te döntöd el… nyitva hagyjuk a kérdést ebben az esetben.  

Pelenka kiütés:

Ez a kérdés összefüggésben áll, hogy a fenti kérdéshez hogy viszonyulsz. Ha van összefüggés a fogzás és a hígabb széklet között – a hasmenés savas lehet, ami sértheti a baba popsiján a bőrt. Tehát ez arra utal, hogy kapcsolat van a bőrkiütés és a fogzás között, bár nem közvetlenül kapcsolódnak.

A csecsemőknél az enyhe pelenka kiütés meglehetősen gyakori. A fogzás mellett más okok is vannak a kiütésre:

 • Nedvesség: Még a legjobb pelenkák is érintkeznek a baba bőrével. Ez a nedvesség puhítja és gyengíti a bőr külső rétegét, ami irritációt okoz. A gyengített külső réteg lehetővé teszi, hogy a pelenka egyre jobban kidörzsölje a bőrt.
 • Érzékenység: néhány babának nagyon érzékeny a bőre és még a kis mennyiségű nedvesség is irritációt okozhat náluk.
 • Allergiák: a pelenka kiütés allergiás reakció is lehet valamilyen termékre, ami a gyerek bőrével érintkezett. Ez lehet a pelenka, amit használsz, vagy a krém, szappan, törlőkendő is.

Honnan tudod, hogy a gyerekednek pelenka kiütése van?

Ha a babádnak a pelenka területén piros és sebes a bőre, akkor valószínűleg pelenka kiütése van. A bőr gyulladt és foltos is lehet. Az enyhe kiütés nem zavarja túlságosan a babát, és könnyen kezelhetők. Viszont, ha a kiütés sebes és fáj neki, a baba sírhat, vagy ideges lehet, ha pisil vagy kakil, mivel a nedvesség csípi a bőrét. A pelenka csere szintén lehet fájdalmas, ha a kiütés súlyosabb.

A pelenka kiütés bizonyos esetekben hatással lehet a baba nemi szerveire vagy combjaira is. Ez hirtelen előjöhet, vagy rosszabbodhat is.

Ha a kiütés nem múlik el röviddel a védőkrémek használata után, esetleg súlyosbodik, vagy csak aggódsz, akkor mindig fordulj orvoshoz, kérd ki a szakmai tanácsát!  

Hogyan tudsz segíteni:

 • Cseréld a gyerek pelenkáját olyan gyakran, amennyire csak tudod. Rögtön a kakilás után.
 • Válaszd a legjobban nedvszívó pelenkát, hogy kevésbé legyen nedves a gyerek bőre.
 • Mikor pelenkát cserélsz, használj vattát és vizet a törlőkendő helyett. Győződj meg róla, hogy a bőre teljesen száraz, mielőtt újra bepelenkázod.
 • Használj minden pelenka cserénél védő krémet, mielőtt tisztába teszed. A krém védőrétegként van a bőr és a nedvesség között.
 • Hagyjál annyi pelenka nélküli időt, amennyit csak lehet. Minél több ilyen van, annál vidámabb a baba.
 • Ne fürdesd meg túl gyakran a babád. Kellemetlenséget okozhat és a víz kiszárítja a bőrét. Ehelyett csak tartsd tisztán és frissítsd fel mosdókesztyűvel.  Kerüld a szappanokat, a habfürdőket és testápolókat.  

Tudtad-e? A + jellel rendelkező eldobható pelenkáknak extra nedvszívó képességgel rendelkeznek – ez nem jelenti azt, hogy nagyobbak, mint a szokványos pelenkák. 

Fontos, hogy ahogy feltűnik, azonnal kezeld a bőrkiütést. Ha nem teszel így elfertőződhet. Ha a kiütés rosszabbodik, elkezdhet terjedni. Ha bizonytalan vagy, feltétlenül fordulj orvoshoz.

Még ha a kiütés el is tűnt, fontos, hogy olyan gyakran cseréld a gyerek pelenkáját, amennyire csak lehet, és használj védőkrémet, minden cserénél, hogy a kiütés ne jöjjön elő megint. A szabadon hagyott “pucér popsi idő” nagyon fontos. És legyünk őszinték, (pelenka nélkül) a pucér popsi nagyon édes. 😊


Kialvatlan éjszakák:

Magától értetődő, hogy a fogzás okozta fájdalom kialvatlan éjszakákhoz vezet. Ahogyan a felnőtteknek mindig minden rosszabbnak tűnik éjszaka, ez alól a fogzó baba sem kivétel. A babák, akik emiatt szenvednek, valószínűleg felébrednek éjszaka, vagy nehezebben megy ez elalvás.

Ez befolyásolja a babák alvásának minőségét, így fáradtabbnak tűnhetnek napközben.

Hogyan tudsz segíteni:

Kialvatlan éjszakákon sír az anya és az apa öleléséért. A babátok azt szeretné, hogy nyugtassátok meg őt, és közel akar tudni titeket magához. Az ölelés a világot jelenti neki. Ha nem is tudod átvenni tőle a fájdalmat, legalább legyél ott vele.

Ne aggódj a rutin miatt ebben az időszakban. Ha az egyetlen mód, hogy megvigasztald, hogy a karjaidban alszik el, nincs ezzel semmi baj.  

A fogzás egyéb tünetei:

Étvágytalanság: a szopizás további fájdalmakat okozhat a fogzó babának, ezért elveszíthetik az étvágyukat ebben az időszakban.

Fülek dörzsölése: a fogfájás tűnhet néha fülfájásnak, tehát azt tapasztalhatod, hogy húzogatja a fülét, vagy próbálja megkarmolni az egyik oldalát.

Vörös arc: Azon az oldalon, ahol nő a fog, pirosnak tűnhet az arca, lehet, hogy felömlik neki a bőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

X