BPA-, BPS és ftalátmentes – mit is jelent a gyakorlatban?

BPA-mentes

BPA-mentes mit is jelent? Téged is aggaszt, hogy mindenféle veszélyes anyagok lehetnek a gyerekjátékokban és műanyag étkészletekben? De nincs kémikus vagy vegyészdiplomád, hogy megállapítsd, melyik anyag milyen mértékben mérgező? Sebaj, most segítek eligazodni!

Manapság rengetegszer hallhatod és olvashatod, hogy egy termék BPA-mentes vagy nem tartalmaz ftalátot. Ezeket a vegyületeket, anyagokat sok területen, sok termék előállításánál használják az egészségügytől a számítógépek gyártásán át a lakberendezési tárgyak vagy burkolatok előállításáig, de mi, szülők általában gyerekjátékok, babaetetési eszközök kapcsán találkozunk a nevükkel.

Ftalát, BPA, BPS? Mik is ezek? Mit jelentenek pontosan és miért fontos, hogy mindig mentes termékeket válasszunk? A ftalátok szerves vegyületek. Elsősorban a PVC lágyításához illetve műanyag termékek rugalmassá tételéhez használják. Nehezen bomlik le, a leggyakoribb környezetszennyező anyag. Jóformán valamennyi ember vérében kimutatható ftalátszennyezés, de szennyezi az élővizeinket is. A szervezetünkbe általában élelmiszerrel valamint porral belélegezve juthat be. Az élelmiszerbe pedig csomagolóanyagokból vagy étkészletekből kerülhet.

BPA (Bisphenol A) az egyik legtöbbet használt alapanyaga a műanyagiparnak. Csomagolást, műanyag edényeket gyártanak belőle. A BPA-nak „köszönhetően” lesz szép, átlátszó, de egyben tartósan kemény is a műanyag. Ezért a tulajdonságáért azonban nagy árat fizetünk. A tudomány mai állása szerint a szervezetünkbe jutva a ftalát és a BPA is befolyásolja a hormonrendszer működését, és így összefüggésbe hozható a pubertáskori zavarokkal, túl korai nemi éréssel, a későbbi meddőséggel és terméketlenséggel, és a pajzsmirigybetegségekkel. Ráadásul kapcsolatot mutattak ki használatuk valamint az asztma és allergiák kialakulása között is. Átjutnak a placentán, ezért már az anyaméhben lakó magzatot is károsíthatják. A BPA továbbá a rák kialakulásával is összefüggést mutat.

BPS, ami a Bisphenol S rövidítése, tulajdonképpen a BPA kiváltására került a termékekbe. Ám a kutatók elég hamar rájöttek, hogy ugyanolyan káros, mint elődje, ha nem még károsabb. Befolyásolhatja a szövetképződés normális folyamatát, így seperc alatt a BPS is a kerülendő anyagok listájára került. 

Az EU-ban tilos! Használatuk az Európai Unióban erősen korlátozott, gyerekjátékokban és gyerekeknek készülő termékekben pedig egyenesen tiltott. Ennek oka, hogy ezek a vegyületek bizonyítottan károsan hatnak a gyermekek fejlődésére. Ezért fontos tehát, hogy mindig BPA- és BPS-mentes jelzéssel ellátott eszközöket vásárolj!

A Kiddiez babáknak, mamáknak és kisgyermekeknek ajánlott játékai és műanyag étkészletei, kulacsai kivétel nélkül magas minőségű, ftalát-, BPA- és BPS-mentes anyagból készültek. Nyugodtan válogathatsz, és közben biztos lehetsz benne, hogy szemed fénye biztonságos termékeket használ. Nézz körül, rendelj most! Kulacsok Étkészletek Uzsonnás dobozok Minden, ami étkezés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

X

mert mi így háláljuk meg, hogy velünk vagy...

10% kedvezmény

Kuponkód: thanks1210

Érvényes: 2020.07.30

Érvényes: 12.31 és minden 10.000 Ft feletti vásárlás esetén