6 könnyű és hasznos házimunka, ami játékosan tanítja meg gyermeked a felelősségvállalásra

Házimunka gyerekkel

Szülőként akkor tehetünk a legtöbbet gyermekünkért – azon kívül, hogy mindig mellette állunk, tudják, hogy mindig számíthatnak ránk és szeretjük őket szívünk minden szeretetével – ha ahelyett, hogy törjük kezünket/lábunkat és mindent megcsinálunk helyettük, inkább megtanítjuk nekik, ösztönözzük, hogy maguk is cselekedjenek. Ez egy trükkös és játékos tanulási folyamat és különösen fontos akkor, ha vonakodnak még olyan egyszerű feladatok elvégzésétől is, mint például a pizsamák összehajtása vagy a banánhéj levétele a gyümölcsről 🙂

De valahol el kell kezdenie – ezért összeállítottunk hat szórakoztató és könnyű háztartási feladatot, amit akár már egy kisgyermek is kipróbálhat. Ez nemcsak segítség lesz anyának/apának, hanem fejleszti a felelősségvállalást gyermekedben, és megtanítja, hogy egy családban mindenki szerepet vállal az elvégzendő feladatokban.

1. Válassz a magasságukhoz megfelelő feladatokat

Keress egy kisgyermek magasságának megfelelő feladatokat, mint például tisztítsa meg a poros padlólapokat, amelyek túl alacsonyak a felnőttek számára, de tökéletes lehetőséget biztosítanak egy kisgyermek számára. A legjobb, ha mindezt egyenlőre tisztítószerek és vegyszerek nélkül tesszük. Egyszerűen csak adj a kicsi kezébe egy nedves ruhát vagy portörlőt és kérd meg őket, hogy a ház padlóját tisztítsák le. Igen lehet, hogy ez lelassítja a folyamatot és minél hamarabb végeznél vele, de: Mutasd meg nekik hogyan kell, legyen akár egy közös program még az elején, amit anyával vagy apával csinálhatnak sok nevetés közepette 🙂 A lányom anno szeretettel sikálta fürdés közben a kádat – csak egy körömkefe kellett hozzá és lelkesen takarított.

totyogó mosogatás a padlón anyu

2. Játéktárolás

A „ hálószoba takarítása ” általában a legtöbb kisgyermek számára unalmasnak tűnhet, kivéve, ha megpróbálod ezt izgalmassá tenni számukra. Minél könnyebb nekik megtenni, annál nagyobb esély van arra, hogy elvégzik ezt a feladatot. Használj vidám tárolókat, rendszerezőket, nagy ládákat (amibe akár be is bújhatnak és bújócskázhatnak benne).  A kosarak vagy az élénk színű állatos játéktárolók nemcsak mesés játékok tárolását teszik lehetővé, hanem szórakoztatóak és könnyen megvalósíthatóak. Mindössze annyit kell tennie, hogy a belepakolja a játékait a tárolókba, ládákba, fali rendszerezőkbe. Tedd izgalmassá egy tippel: használj stoppert és írjátok fel az időt – később a rekordját meg is döntheti és motiválod is egyben a hatékony és gyors feladatmegoldásra.

3. Rendszerezés

A játéktárolás egy továbbfejlesztett változata kicsit nagyobb gyerekek számára, ha nem csak ömlesztve pakolja el a játékait, – hogy utána nehezebb legyen bármit megtalálni -, hanem rendszerezve. Lego játéktartó, külön a plüssök, társasok, dinok, babák…stb. Rég elfelejtett játékok kerülhetnek így elő a kupacokból. Ezáltal átlátható és rendszerezett lehet a szobája, ami külön öröm, amikor bármilyen játékot hirtelen elő kell varázsolni 🙂

4. Mindent a helyére

Noha nem biztos, hogy gyermeked minden tárgyról tudja biztosan, hogy hol a helye a házban, de azt valószínűleg tudni fogja, hogy a ház körül elfekvő dolgok közül mi az, ami hozzá, azaz a gyerekszobába tartozik. Kérd meg, hogy együtt (még az elején) menjetek végig szépen sorban a házban és nézd meg, hogy képes-e felismerni és felvenni mindazt, aminek az ő szobájában van a helye. Egy elhagyott pizsama, konyhaasztalon szétszórt ceruzák, a hátizsákja a bejárati ajtónál…stb. Egyenlőre kihívás, hogy mindent átnézzen, a következő fázis már az lesz, amikor mindent a helyére is tesz. De adj neki időt, ez egy hosszabb folyamat lesz.

5. Mosás-hajtogatás

Igazán vidám és izgalmasnak tűnő feladat egy kisgyermek számára egy halom mosnivaló kupacként a nappali padlóján! De:) Nyilván nem marad ott és a következő tippünk van: készítsetek különböző kupacokat családtagok szerint és válogassátok ki, kihez milyen ruha tartozik. Vagy válogassa ki az egymáshoz tartozó zoknipárokat. Segíthetnek a szín szerinti válogatásban, ezzel is játszva tanulhatnak. Nagyobb gyerekekkel akár számolhatunk is közben, mennyi ruhát válogattunk ki. Hány pár zoknit, pólót stb. De segíthetnek szárítás utáni hajtogatásban is. A lényeg, hogy megtanulják a folyamatokat, de mindenképpen játékos formában! Nem elrettenteni akarjuk őket, hanem megtanítani 🙂

6. Élelmiszerek kicsomagolása

Vásárlás után legyen egy közös program a kipakolás, a kamrába való elrámolás – ha az ő magasságában van – akkor segíthet ő is a helyére pakolni. Nagyobb gyerekek segíthetnek már pl. a szárított fűszerek üvegbe öntésében, hűtőbe pakolásban.

Természetesen számtalan lehetőség kínálkozik még a felelősségvállalás megtanításában! Használd a kreativitásod és vond be a gyerekeid a mindennapi feladatokba. Lehet, hogy lassítja a mindennapi feladatokat, de hidd el hosszútávon megéri! Hajrá 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

X

mert mi így háláljuk meg, hogy velünk vagy...

10% kedvezmény

Kuponkód: thanks1210

Érvényes: 2020.04.30

Érvényes: 12.31 és minden 10.000 Ft feletti vásárlás esetén