Hogyan ápoljuk gyermekünk fogát?

Fogápolás babáknak

Nagy az öröm a családban, amikor az első babafogak áttörik a pici ínyét. Naná, hiszen az első, az mindenben az első! Aztán, ahogy egyre szaporodnak a fogacskák, úgy jönnek a kérdések is: mikortól, milyen gyakran, milyen fogkefével és fogkrémmel és hogyan mossuk a kicsi fogát?

Aggodalomra semmi ok, nagyon szigorú szabályok nincsenek.

Mikortól mosson fogat a gyerek?

Mivel a fogak más-más időben bújnak elő a gyerekeknél, így nincs egy kőbe vésett kor, amikor el kell kezdeni a fogmosást. Van, akinek már féléves korában több foga is van, de olyan is előfordul, hogy még az első születésnapon sincs egyetlen egy sem.

Ezen kívül minden gyereknek más a személyisége. Gyermek fogászok véleménye, hogy nem érdemes erőltetni a fogmosást, csak azért, mert azt olvastuk a neten, hogy ha már 3 foga van, akkor kell. Ha csak úgy menne, hogy le kell fognunk és végigüvölti a procedúrát, az többet árt, mint használ.

A cél a szokás kialakítása, ezért fontos, hogy miközben a fogak épségét őrizzük, ne utálja meg a gyerekünk egy életre a fogmosást! Maradjon meg a motivációja! Amire a leghátsó rágófogak kibújnak, addigra jó, ha kialakul a fogmosás szokása, még ha nem is sikerül a legtökéletesebb technikát megtanítani a gyerkőcnek addigra.

A legjobb persze, ha az első fogaknál megkezdjük a szájápolást, kisfejű gyerekfogkefével indulva, aztán fokozatosan váltva nagyobbra.

Milyen gyakran?

A reggeli és esti fogmosás legyen szent, de ha minden étkezés után megmossuk, az az ideális.

Sok gyerek tiltakozik eleinte, mint ahogy minden újdonságnál. Türelemmel, játékosan közelítve a témához ez a kezdeti feszültség feloldható bennük. Léteznek mesekönyvek, amelyek bemutatják a fogmosást, játszhatunk szerepjátékok, ha pl. a gyerekünk szereti az állatokat, eljátszhatjuk vele, hogy a fogkefe a kígyó és bebújik a szájba, azaz a barlangba… ugyanígy lehet vonattal, metróval vagy bármi más történettel is próbálkozni. Beszélhetünk fognyűvő manócskákról is, de ha semmi nem használ, inkább halasszuk el egy héttel az újrapróbálkozást. Addig a vízzel öblögetés is ér valamit.

Hogyan válasszunk fogkrémet?

A 6 éven aluli gyerekek gyakran lenyelik a fogkrémet, ezért fontos, hogy olyat válasszunk, amiben semmi káros anyag nincs. Pl. a fluorid idegméreg, és bár hatása függ a mennyiségtől, azért jobb, ha nem kerül a gyerekek gyomrába. Léteznek ma már gyógynövény alapú, nem mentolos, nem édesített, nem mesterséges színezékes, fluoridmentes gyerekfogkrémek.

A legfontosabb: a fogkefe

Aki a gyereke egészségére odafigyel, azt általában a környezetvédelem is érdekli. Szerencsére ma már elérhető olyan gyerekfogkefe, ami egészséges és környezetbarát is.

Az Ecobamboo fogkefe világszerte népszerű, és nem véletlenül. Bio bambuszból és növényi rostokból készült, ezt a mosó bambuszt a pandák nem fogyasztják, így a vegán családok is szeretni fogják. Környezetbarát, lebomló csomagolásban kapható, BPA-mentes a sörtéje is, nem tartalmaz Bisphenol A-t, amely ártalmas az egészségre és általában a műanyag fogkefék tartalmazzák.

A bambusz fogkefe mindaddig használható, mint bármelyik műanyag fogkefe.

Az Ecobamboo fogkefe természetes érzést nyújt a kézben és a szájban is. Design-ja elegáns, és mivel gyerek és felnőtt méretben is rendelhető, a fürdőszoba stílusos marad vele.

Ha nem csak a gyerekedért, de a környezetért is felelősséget vállalsz, válaszd az Ecobamboo-t.

Itt tudod megrendelni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..